Ga naar content
Al vanaf €70,- per dag / €225,- per week Volgende dag levering mogelijk Optie om op locatie te leveren
Direct huren of vragen? Bel ons direct 0318 20 94 60

Vind in 5 stappen de hoogwerker of heftruck voor uw klus.

Invullen duurt ongeveer 20 seconden
Voor het veilig kunnen werken met een hoogwerker, is het van groot belang dat de gebruiker beschikt over een hoogwerker certificaat. Het werken met een hoogwerker valt namelijk onder risicovolle werkzaamheden. Met het behalen van het certificaat wordt het risico op het ontstaan van ongevallen zo klein mogelijk gehouden. Zo weet u zeker dat u handelt naar ARBO-richtlijnen. Uw werkgever kan als harde eis stellen dat u beschikt over dit certificaat of bereid bent om deze te behalen. Binnen een dag leert u alle basisvaardigheden om een hoogwerker te kunnen bedienen en hier veilig mee om te springen. U waarborgt zo niet alleen uw eigen veiligheid, maar ook die van anderen.

De gevolgen van het besturen zonder certificaat

Het is wettelijk gezien verboden om een medewerker zonder de benodigde kennis een hoogwerker te laten besturen. Dit geldt als een overtreding van het Arbobesluit. Wordt er een ongeval veroorzaakt waarbij persoonlijk letsel is veroorzaakt, dan kan er via de arbeidsinspectie een hoge boete worden opgelegd. Er bestaat het risico dat de werkgever strafrechtelijk vervolgd kan worden. Ook de werknemer kan de werkgever aanklagen, mits er sprake is van zwaar persoonlijk letsel, waarbij de kosten enorm kunnen oplopen. Als laatste punt is het goed mogelijk dat de verzekering de schade niet zal dekken.

Opleiding volgen dat onder toezicht staat van SSVV

De dagcursus voor het behalen van het hoogwerker certificaat is toegankelijk voor werknemers binnen de industriële sector, voor wie het bemachtigen van het hoogwerkercertificaat van groot belang is. Er zijn diverse opleidingsinstituten waar u terecht kunt en onder toezicht staan van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV), waaronder ook de VCA is ondergebracht. De dagcursus bestaat zowel uit theorie als praktijk, waarbij de theorie dieper ingaat op de potentiële gevaren die er op de loer liggen tijdens het gebruik van een hoogwerker. Ook zult u alles leren over veiligheidsinstructies en natuurlijk hoe u op veilige wijze de hoogwerker kunt bedienen. Het praktijkexamen kunt u afleggen in categorieën 1 A tot en met 3 B, waarbij elke categorie staat voor een bepaald type hoogwerker.

3 eisen voor het kunnen volgen van een dagcursus

Voor het meedoen aan zo’n dagcursus is het niet nodig om te beschikken over een specifieke vooropleiding. Wel zijn er een drietal eisen waaraan voldaan moet worden, zoals dat u minstens 18 jaar bent en medisch in staat bent om een hoogwerker op veilige wijze te bedienen. Ook is het bij de wet verplicht om in ieder geval al enige basiskennis te hebben over het gebruiken van een hoogwerker. Hiermee vergroot u ook de kans op slagen voor het praktijkgedeelte. Belangrijk om te weten is dat het behaalde hoogwerker certificaat een geldigheidsduur heeft van 5 jaar. Om deze te verlengen is het nodig om een opfriscursus te volgen.

U kunt een dagcursus volgen bij een aanbieder op locatie, maar het is ook mogelijk om deze bij u op de werkvloer te laten plaatsvinden. In dat laatste geval zijn er specifieke eisen waaraan voldaan moet worden qua locatie en materieel. Er zijn diverse aanbieders waar u terecht kunt voor het behalen van een hoogwerker certificaat, ook bij u in de buurt. Vraag uw werkgever om meer informatie. Uw werkgever is volgens de ARBO-wet verantwoordelijk voor het zorgen voor de benodigde opleidingen en cursussen.
Hoogwerker
Hoogwerker
huren
100% elektrische modellen beschikbaar
Info

Kunnen we u helpen?

Stel uw vraag aan één van onze specialisten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op ma t/m vr van 6:00 tot 18:00 en zaterdag van 7:30 – 12:30.